Doelgroep: studenten die laag scoorden op de instaptoets wiskunde en/of grote onzekerheid hebben op vlak van wiskunde-inhoudenLesmomenten: 4 halve dagen (Ma-Di-Do-Vr); mogelijkheid kiezen voor de voormiddaggroep (9-12 uur) of voor de namiddaggroep (14-17 uur) Locatie: campus BrusselsepoortstraatInhoud:
basisvaardigheden wiskunde pdf to doc
Download File: https://tweeat.com/2vEQCz
Met het masterplan investeert het kabinet structureel 1 miljard euro per jaar in taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid in het funderend onderwijs. De volgende vijf pijlers staan in het masterplan centraal:
We zijn in Nederland bezig om de kerndoelen aan te passen, er zijn zorgen over de resultaten op het gebied van basisvaardigheden. Het lijkt soms wat overweldigend. Toch is het belangrijk dat we werken aan heldere doelen en een sterke basis. Want als het doel helder is, kun je beter mikken!
Wat doe je om de basisvaardigheden taal-Nederlands bij vmbo-leerlingen te versterken? We vragen het aan Stefan Postulart, leraar Nederlands in de bovenbouw van de sector Zorg & Welzijn van het Oranje Nassau College in Zoetermeer.
Teams van leraren, vak- en curriculumexperts zijn bezig met het actualiseren van de kerndoelen Nederlands, rekenen en wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Doel: leerlingen beter voorbereiden op vervolgonderwijs en hun plek in de maatschappij. Hoe pakken drie leden van het team kerndoelen Nederlands dit aan?
Wat doe je om de basisvaardigheden rekenen bij basisschoolleerlingen te versterken? We vragen het aan Marjolein Fekkes, leerkracht van groep 4 en rekenspecialist van IKC Willem Alexander in Leeuwarden.
De pabo van De Haagse Hogeschool is op zoek naar een opleidingsdocent voor de Pabo met specialisatie rekenen/wiskunde en didactiek, voor 0,8-1,0 fte, voor de drie opleidingsvarianten voltijd, deeltijd en zij-instroom. Online solliciteren voor 3 november 2022.
In de nieuwe cao 2022-2023 is afgesproken dat leraren een extra budget van 16 uur krijgen voor professionalisering (bij een voltijdbaan). Dit komt bovenop de 83 uur. Deze 16 uur moet vooral besteed worden aan scholing voor de basisvaardigheden en curriculumherziening.
De boodschap van de Inspectie is een steuntje in de rug van minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD). Hij heeft een iets bredere opvatting over de basisvaardigheden en voegt digitale geletterdheid toe. De boodschap van de focus op de basisvaardigheden is geen logische conclusie op basis van het rapport. En veel logischer conclusie was geweest: de uitdaging voor het onderwijs is het in balans brengen van de vijf grote maatschappelijke opgaven.
Om meer van de boodschap van de Inspectie te begrijpen moet het Pisa-rapport over leesvaardigheid en wiskunde/rekenen uit 2018 worden geraadpleegd. Uit dat rapport blijkt dat tussen 2003 en 2018 de leesvaardigheid van de 15-jarigen gedaald is van 513 naar 485. Voor het eerst scoort Nederland onder het OESO-gemiddelde (489).
Voor wiskunde/rekenen is de situatie totaal anders. Vanaf 2003 daalde de Pisa-score van 538 tot 512, maar vanaf 2015 is de dalende trend omgebogen en zit Nederland op een score van 519, ruim boven het OESO-gemiddelde van 492.
Die conclusie geldt 15 jaar later nog steeds. Sommige leerlingen hebben meer tijd nodig om de basisvaardigheden eigen te maken, omdat leerlingen met een achterstand aan de start komen. Als meer leerlingen een hoger niveau moeten bereiken op leesvaardigheid, dan zal er veel meer rekening gehouden moeten worden met de startpositie en de ontwikkeling van individuele leerlingen.
Het is strikt genomen geen wiskunde, maar ik denk dat alle wiskundigen die (La)Tex gebruiken reuzeblij zijn met deze tip. Reijer wees me namelijk laatst op het geweldige Detexify, waar je handig kunt zoeken naar de code voor symbolen. Nooit meer wanhopig zoeken in tabellen naar de juiste code voor \(\), \(\) of \(\). Je tekent het symbool dat je zoekt en krijgt een lijst met waarschijnlijke mogelijkheden. Je kunt het systeem trainen door aan te geven welk symbool je bedoelde. En je hoeft vaak helemaal niet zo precies te tekenen, prachtig!
Veel vragen op de site zijn meer vragen over hoe anderen wiskunde doen en niet zo zeer inhoudelijke vragen. Maar dat soort vragen kun je er natuurlijk zelf gaan stellen als je dat interessanter vindt!
Ik word zelf wel een beetje afgeschrikt door het overweldigende badges-systeem van Math Overflow. De site had beter Badge Overflow kunnen heten. Of ligt dat alleen aan mij en snakken jullie al jaren naar wiskundemeisjes-badges?
Een kort nieuwtje, dat eigenlijk vooral oud is: vandaag wordt door wiskundigen gevierd dat de Riemann-hypothese 150 jaar geworden is. De Riemann-hypothese is een van de bekendste grote onopgeloste wiskundeproblemen. En wie het lukt ziet een miljoen dollar tegemoet: het Clay Institute zette het probleem in 2000 op de lijst van zeven Millennium Problems. We schreven al eerder over de Riemann-hypothese: hier en hier, bijvoorbeeld.
Het is misschien een beetje gek om te vieren dat we iets al heel lang niet kunnen bewijzen of weerleggen, maar onopgeloste problemen zijn heel belangrijk in de wiskunde: het zoeken naar een oplossing voor zo'n groot probleem levert vaak een boel interessante wiskunde en onverwachte verbanden op, ook als de oplossing niet gevonden wordt. Allerlei wiskundigen over de hele wereld geven vandaag lezingen om de 150e verjaardag van de Riemann-hypothese te vieren. Niet hier in de buurt, helaas. Gelukkig heb ik begin november op een conferentie met mijn geschiedenis-van-de-wiskunde-collega's al geproost op deze verjaardag van de Riemann-hypothese!
Zometeen bij De wereld draait door (Nederland 3): wiskunde! Guus & Wouter Berkelmans zijn te gast, en Robbert Dijkgraaf. Guus won de Nederlandse Wiskunde Olympiade dit jaar (zie vorig bericht) en zijn oudere broer Wouter won hem eerder ook al. Kijken dus, nu!
Kansarme leerlingen, leerlingen in beroepsonderwijs en -opleiding en leerlingen met speciale onderwijsbehoeften lijken het hardst te worden getroffen door leerachterstanden en demotivatie als gevolg van de pandemie. De gemeenschappen hebben de eerste maatregelen genomen om leerachterstanden en het risico op voortijdig schoolverlaten te verminderen en schonken daarbij vooral aandacht aan kwetsbare leerlingen (Europese Commissie, 2021). Enquêtes en tests wijzen op leerachterstanden bij wiskunde en de onderwijstaal in het basisonderwijs (Gambi et al., 2021; CEB, 2022; BFP, 2022) en in het secundair onderwijs (UNamur, 2022). Kansarme leerlingen zijn het hardst door de pandemie getroffen (niveautests Vlaanderen; Duroisin et al., 2021), onder meer in secundair beroepsonderwijs en -opleiding (Steunpunt, 2022). In BEfr behaalde 1 op de 3 leerlingen (34 %) met een leerstoornis slechtere leerresultaten en had 17 % de school voortijdig verlaten (APEDA, 2022). Ook het schoolverzuim in het secundair onderwijs nam tussen 2020/2021 en 2021/2022 toe, en wel met 56 % (FWB, 2022a). In alle gemeenschappen zullen monitoring op lange termijn en verdere maatregelen nodig zijn.
De Vlaamse Gemeenschap wil vooral via een betere beheersing van het Nederlands, gestandaardiseerde tests en gerichte financiering de kwaliteit en kansengelijkheid verbeteren. De kennis en beheersing van het Nederlands moeten worden bevorderd met behulp van taalintegratietrajecten (punt 3) en zomerscholen. Vanaf 2022/2023 worden er nieuwe maatregelen genomen om de leesvaardigheid (Leesoffensief) te verbeteren, aangevuld met gerichte permanente beroepsontwikkeling voor leerkrachten. Vanaf 2024 moeten digitaal gestandaardiseerde, gevalideerde en vergelijkende tests voor wiskunde en lezen de verantwoordingsplicht van scholen versterken en een betere monitoring van de prestaties van de leerlingen mogelijk maken (Europese Commissie, 2021). Uit de evaluatie van het beleid inzake gelijke onderwijskansen (GOK), dat erop gericht is scholen met sociaal-economisch achtergestelde leerlingen van gerichte operationele en leermiddelen te voorzien, blijkt dat het beleid een beperkt aantal positieve resultaten heeft opgeleverd, maar er lijkt nog meer te moeten worden gedaan (Nicaise, 2019 en Vlaanderen, 2020a). Het decreet over leersteun, gericht op pragmatische en realistische leerondersteuning voor iedereen, dat in de plaats moet komen van het huidige decreet voor inclusief onderwijs (M-decreet), is uitgesteld tot 2023/2024. 2ff7e9595c
Comentários